Leírás
A hajdinaliszt a hajdina finomra őrlésével készül.
Jellegzetes íze és illata van. Kiemelkedően magas a rost,-és fehérjetartalma, ezért jó hatással lehet az emésztőrendszerre. Értékes vitaminforrás, ugyanis megtalálható benne többféle B-vitamin, de nincs híján E- és C-vitaminnak sem. Továbbá nagy mennyiségben tartalmazhat cinket, rezet, mangánt, kalciumot és magnéziumot. Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hatással lehet a koleszterinszintre, cukorbetegeknek is kimondottan javasolt lehet a fogyasztása. Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Ezen hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert.
Felhasználható főzelékek, szószok sűrítéséhez, akár palacsinták készítéséhez. Egyéb kenyér, vagy tésztaféleségek készítéséhez is sokoldalúan felhasználható egyéb lisztekkel keverve. Mivel a sikértartalma alacsony, így a duzzadt, magas, puha bélzetű kenyér kizárólag ebből nehezen készíthető. Sokkal inkább alkalmas a vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyér, illetve tészta készítéséhez. Ez is lehet megfelelő kiegészítésekkel, feltétekkel laktató és főként egészséges élelem.